ATT BÖRJA MED DRAG

Man kan köra drag med alla hundraser, det gäller bara att anpassa stil, hastighet mm efter hunden.
Man kan börja väldigt enkelt, för att se om det är en hundsport som passar sig och den egna hunden.

Först kort om de olika stilarna:

På snö har vi möjligheten att låta hunden dra oss på skidor. Den kan dra en pulka eller nordisk släde och vi åker bakom på skidor. En eller flera hundar kan dra oss på släde. Tävlar man kör man 2, 4, 6, 8 eller fler, beroende på tävlingsgren. Sedan kan man så klart låta hunden dra en pulka med barnen, matsäcken eller matvarorna, helt utan tävling.

IMG_0112

På barmark kan vi springa med hunden, sk caniross, vi kan cykla, köra sparkcykel/scooter, köra 3-hjulig eller 4-hjulig vagn med 1, 2, 4, 6 eller fler hundar, beroende på gren. Det finns även Weight pull, där hunden under tävling drar en väldigt tung vagn en kort sträcka. Sedan finns drag wheight, där hunden släpar tyngder i form av kätting, trasmattor ed på promenader för att bygga muskler och kondition. Sedan kan hunden dra en skrinda för att det är roligt. Vi med många hundar som måste tänka på att säkert få stopp på hundarna, kör oftast med ATV, med eller utan motor.

Sigrid och Tyra har kul!

Sigrid och Tyra har kul!

Vill du prova drag, kan du göra som vi brukar göra på vår grundkurs drag. Alla hundar får då först prova ut en sele som sitter hyfsat. För att bara prova första gången, behövs ingen avancerad utrustning. Det är bra om delen är en nome- eller kombisele, men en y-sele som sitter bra i bog och hals, kan fungera fint första gångerna. Har du en kombisele, använder du en linpulka, har du en nome- eller kortsele, använd en lång lina, gärna med expander. Det blir lite felbelastning, men eftersom du bara ska testa korta stunder, är det ingen fara.

Prova att låta hunden dra en trasmatta en liten bit, kanske bara 50-100 meter. Beröm massor, var framför och peppa/locka med hunden om det behövs. Testa om du kan gå bredvid hunden, och om du rent av kan få gå bakom, längst ut i kopplet och hunden ändå fortsätter att jobba framåt. Prova gärna att dra kätting eller däck, något som blir tyngre och låter mer, men fortfarande bara väldigt kort, och med massa pepp och belöning. Din hund får då lära sig att det är rätt att lägga tyngd i selen och jobba framåt.

husky
Nästa steg kan vara att prova att springa/cykla med hunden, då fäst i dig med tolklina och tolkbälte, eller cykel/sparkcykel med tolklina. Första gången kan du välja att köra bara 100-250 meter. Se till att ha någon att jaga, antingen en rolig person med leksak/godis, eller en annan förare med hund.
Det viktiga är att hunden ska lägga tyngd i selen, linan ska vara sträckt och hunden ska ha roligt. Sluta medan hunden har kul och är riktigt taggad.

beuceron

Nästa gång har då hunden ett positivt minne av att dra, och du kan anpassa hastighet och sträcka efter vad din hund är van i motionsväg. Den hund som har en god kondition och är van att gå raska promenader på 6-8 km kan gott köras 3-4 km de första passen efter ”testrundan”.

Tänk på att värme och hög luftfuktighet kan ge din hund värmeslag. Polarhundar samt andra hundar med mycket päls är ofta lite mer värmekänsliga än andra hundar. Den hund som bara har en växel, allt jag kan framåt, kan även den behöva en förare som tänker åt den. Vi kör inte våra siberian husky i större spann om det är varmare än 12 grader. Kör vi 1-2 kortare sträckor, kan vi sträcka oss till 14-15 grader. Den vuxna grönlandshunden går att köra en längre vända med cykel ända upp till 18 grader. Hon förstår att man måste ta det lugnt när det är varmt, och anpassar ansträngingen efter temperaturen. Luftfuktighet spelar även den in. Är den hög, känner man själv att det blir tyngre att andas. De fuktigaste dagarna bör det vara riktigt svalt ute för att man ska kunna köra.
Lär dig läsa din hund, så du ser om den blir varm. En hund som blir överhettad måste svalkas ner så fort det går.

177

När du provat på drag bara lite, så där testkört och tagit en lite längre rund, inser du så klart att du och din hund älskar det. Ni vill fortsätta, och börjar då fundera över vad ni behöver. Nu är det dags för en nome/kombisele som sitter rätt, en tolklina och ett tolkbälte om linan ska fästas i dig. Du kan gott köra med din vanliga cykel i början. Dragfäste som håller ut linan från framhjulet är bra, men inget nödvändigt. Har du sådan tur att det är vinter, använd dina längdskidor, men se upp om de har stålkanter. Sådana kan skada hunden illa. Spark funkar fint, men där kan du behöva modifiera den lite fram. De har oftast en smal pinne som kan slå av ett hundben om du kör in i den snabbt. Rörisolering eller en liten buskbåge fram på sparken ordnar detta.

Mer om utrustning kommer i nästa artikel, och tips på hur du kan lägga upp träningen.