GIFTFRIA ALTERNATIV MOT FÄSTINGAR

För alla som bor i fästingrika områden är det en plåga varje år. Ska jag välja att ge hunden nervgift, eller riskera att den får fästingar?

Det finns ett flertal giftfria varianter att välja mellan. En kombination av flera, kan ge ett fullgott skydd, så att du kan strunta i nervgiften. Visst är det otäckt med fästingar, men när det i varningstexten står att barn inte ska dela säng med en hund som bär ett sådant skydd, kanske det inte är så nyttigt för hunden heller. Att man ska ta av det när hunden badar, för att giftet är skadligt för fiskarna, kanske betyder att det är dumt att vi klappar hunden…
Här kommer jag att lista några av de giftfria preparat du kan välja istället. Alla dessa har effekt enligt ett flertal hundägare i fästingrika områden.

BÄRNSTENSHALSBAND
Bärnstenen gör hundens päls lätt statisk och det gillar inte fästingar. Fungerar väldigt bra enligt vissa, mindre bra enligt andra. När hundens päls är blöt fungerar det inte, men så fort den torkar blir pälsen statisk igen.
Hundar med lång päls har det sämre effekt på. Halsband med små ”rullar” av bärnsten istället för pärlor, sägs fungera fint även på lång päls.
Dessa halsband håller länge, kan användas flera säsonger. Man kan köpa dem eller tillverka själv. Bärstenen ska vara rå, dvs oslipad. Sätter man plast- eller gummipärlor mellan stenarna, håller de längre.

TJÄRSALVA
Fästingar gillar inte tjära. Man kan välja att bada sin hund i tjärschampo eller att smörja lätt utanpå pälsen, främst på ben, ljumskar och nacke, dagligen.
Detta fungerar även på oss, och har effekt även mot mygg och knott.

ÖRTHALSBAND
Naturliga oljor, som citrusil, eukalyptus od har visat sig ge ett visst skydd mot fästingar. Dessa oljor finns att köpa i form av spray, halsband och droppar att blanda i schampo.

B-VITAMIN
Om hunden äter B-vitamin gillar fästingar den mindre.

SÅPA
Tvätta hunden i vanlig såpa så minskar risken för fästingar och den får även ett skydd mot rävskabb. Många jägare som jagar räv badar hundarna i grönsåpa, och slipper helt smittan av skabb.

MSM
Hundar som äter MSM mot ledvärk eller andra krämpor, får nästan aldrig fästingar.

ALOE VERA
Hundar som dagligen får aloe vera brukar inte få fästingar.

Vidare sägs det att hundar som äter mycket spannmål attraherar fästingar. Att ge ett färskfoder som bara innehåller kött kan därför inte bara ge en hund som får bättre hud, päls, mage och muskler, den kan även klara fästingplågan mer.

Hos oss på Draghundcenter hittar du flera av ovan nämnda preparat. Prova gärna två alternativa metoder i kombination, innan du väljer att utsätta din hund för nervgift!

Kommentera