TROLLDAGARNA 2013

11-13 oktober 2013 startade vi upp det årligen återkommande eventet ”Trolldagarna”. SPHK Gävle Dala och Draghundcenter håller då en aktivitetshelg för hundar och deras människor.

Vi mjukstartade fredagen med umgänge, en föreläsning om Hundens ursprung, utveckling, sinnen och språk, avslutade med korvgrillning och sen tidigt i säng, vissa hade nära hem, andra sov på plats.

Lördagen åt vi som sov på kursgården gemensam frukost, rastade hundar och sen hade alla anlänt, så vi körde vi igång med föreläsning om utrustning för drag och klövjning.
Vilka linor behöver man, hur sitter en för liten, för stor eller lagom sele?
Vad måste man ha, vad är bra att ha och vad klarar man sig utan, men kanske vill ha ändå?

Efter det en paus, sedan fick alla som inte redan hade sele till sin hund hjälp att prova ut en lånesele. Alla provade sedan att köra med cykel eller sparkcykel en liten slinga på 500 m. Vissa klarade det galant, andra behövde lite peppning av framförvarande hund. De flesta körde flera varv, och det gick bättre och bättre. :-)

Vi bröt för lunch, och den var mycket uppskattad! Tack för god mat och fin service, Voxnabruks kanot och camping!

Hundarna fick åter rastas lite, och sedan drog vi igång med föreläsningar resten av eftermiddagen och en bit in på kvällen. Utrustning för turer med hund, både till människor och hundar, rutiner för körning, vad man kan behöva för att ”ta sig över tröskeln” och komma ut, en del om kartor, kompasser, hur man placerar utrustning i släden för att komma åt det viktigaste, hur man matar hundarna när allt fryser mm mm. Malin fick så många frågor att hennes föreläsning drog ut en hel del på tiden, men alla blev nöjda. :-)

Sedan bröt vi för ännu en kvälls grillning, dock var det så kallt att vi satt inne och åt, med trevligt umgänge och massor av hundprat. Vi slocknade alla tidigt ännu en kväll.

Söndagen startades åter med gemensam frukost, och efter det hann några köra hundarna lite medan andra tog en liten promenad.
Första föreläsningen var Första hjälpen för hund, när man är ute på fjället eller på en vandringsled i skogen utan närhet till veterinär. Vi hade en hel del givande diskussioner och gick igenom vad man bör ha med i packningen.

Efter en rast hann vi med en foderföreläsning och alla som ville fick lära sig att splitsa linor. Sen kom den då, den efterlängtade tävlingen.
Eftersom vi hade blandraser, siberian husky, alaskan malamute och storpudel, samt både de som körde med en eller två hundar, cykel och sparkcykel, bestämde vi oss för ett upplägg där alla kunde tävla mot alla. Vi körde vår lilla 500 m slinga, alla tog 2 varv, och det gällde att få så lika tid på båda varven som möjligt.

Sigrid och Tyra vann stort, med en skillnad på fyra hundradelar, Krister och Drífa kom tvåa med sex sekunder skillnad och Elin och Vidar kom 3:a med åtta sekunders skillnad.

 

Efter detta städade vi ur kursgården och alla åkte hem till sig, trötta och nöjda efter en trevlig helg. Vi återkommer igen hösten 2014, häng på du med!

Kommentera